Resan Västkusten 2023 dag för dag

Notera att detaljplaneringen kan ändras, men övernattningarna är klara.

Dag 1, tisdag 8 augusti

Vi samlas senast kl 7.50 vid Shellmacken i Hallunda, söder om Stockholm. Resan inleds med en ren transportsträcka längs E4 till Linköping, där vi plockar upp de resenärer som väljer att ansluta här. Nu blir det mindre vägar i Östergötland och vi äter lunch i Kisa. Det blir också ett stopp i Malexander innan vi når Jönköping och resans första hotell.

Dag 2, onsdag 9 augusti

Nu fortsätter vi resan genom Västergötland. Vi passerar platåbergs-landskapet och ”schlätta” på vår väg mot Trollhättan. Här gör vi ett besök på SAAB-museet och tar del av svensk bilhistoria. Vi hinner också med en lunch och att se lite på fallen innan vi rör oss mot kusten. Via resans första färja kommer vi till Orust, Sveriges 3:de största ö (eller 4:de om man räknar Södertörn som en ö). Här möts vi av det karga kustlandskapet när vi letar oss fram till vårt hotell. Idag finns det chans att ta ett dopp i havet, vi bor precis vid vattnet, innan det är dags för resans tre-rättersmiddag.

Dag 3, torsdag 10 augusti

Nu fortsätter vi att ta del av vad Bohuslän har att erbjuda. Vi passerar först Sveriges första landsvägstunnel och en färja innan vi gör ett stopp hos ”handelsman Flink”, känd via Evert Taube.  Efter ytterligare två färjeturer tar vi oss fram kustnära på små krokiga vägar genom de bohuslänska samhällena. Lunch i Fjällbacka innan vi lämnar kusten och beger oss mot inlandet och tar oss an Dalsland. Här finns det fina mc-vägar och nu får vi även resans femte färjetur över Stora Le. Dagens mål är Bengtsfors, där hotell, pool och middag väntar.

Dag 4, fredag 11 augusti

Vi fortsätter norrut och nu är det dags för ”en liten bit av Värmeland”.  Skogar och sjöar är markanta inslag i sceneriet. Vi gör ett fikastopp vid en herrgård innan vi fortsätter mot Karlstad. Eftermiddagen bjuder på en hemlig överraskning med historiska inslag. Resans längsta dagsetapp (36 mil) avslutas med att vi kommer fram till Nora. Där har vi resans sista gemensamma middag och sover gott.

Dag 5, lördag 12 augusti

Sista dagen börjar vi med att ta en titt på en stad som aldrig blev bygd och Sveriges äldsta järnvägsstation. Vi beger oss därefter mot Södermanland. Det blir ett lunchstopp i de centrala delarna av landskapet innan vi fortsätter till resans slutmål, vid Järna. Planen är att vi ska vara där vid 15-tiden.